Medaus sudėtis

medaus sudėtis

Medaus sudėtis ir labai paprasta, ir itin sudėtinga tuo pačiu metu. Kad ir kiek metų mokslininkai bando susintetinti į medų panašius gaminius, turinčius tas pačias sveikatinančias savybes, tačiau vis dar sėkmingai naudojame natūralų medų, kol jo „antrininkai“ dulka laboratorijų lentynose. Tad, kur gi ta medaus sudėties paslaptis?

 

Cukrus, bet ne cukrus

Medus – beveik grynas angliavandenis. Apie 80% jo sudaro angliavandeniai, o kitus 20% – vanduo, fermentai, vitaminai, mineralai ir kitos stebuklingos sudedamosios dalys. Medus toks saldus, nes didžioji jame esančių cukrų dalis tenka fruktozei, kurią pradedame pasisavinti dar burnoje (~40 %), dar trečdalį sudaro gliukozė ir truputį maltozė bei kiti angliavandeniai. Pagrindinis medaus ir cukraus saldumo skirtumas yra tas, jog medus turi žemesnį glikeminį indeksą, todėl gliukozės kiekis kraujyje „nesivažinės“ linksmaisiais kalneliais taip, kaip vartojant cukrų. Beje, linksmieji kalneliai nepatinka nei mūsų smegenims, nei širdžiai, nei kasai. Tad, jei negalite atsisakyti cukraus, pakeiskite jį medumi.

Medaus paslaptismedaus sudėtis unikali

Medaus sudėtis ypatinga tampa tada, kai nektaras yra perdirbamas bičių straubliukuose. Ten jis sumaišomas su bičių seilėmis ir jų išskiriamomis naudingomis medžiagomis bei fermentais. Matyt, būtent tai vis dar išlieka neatkartojama medaus gamybos technologija, neleidžiančia jo pakeisti laboratorijose sukurtu pakaitalu. Taigi, ko bitės prideda į tą medų?

Vitaminai. Meduje daugiausia B grupės vitaminų, o taip pat vieno pagrindinių antioksidantų – vitamino C.

Rūgštys. Nors medus saldus, tačiau savyje turi nemažai rūgščių. Daugiausia – obuolių ir citrinų.

Mineralai. Tai bene didžiausia naudingųjų medžiagų grupė meduje. Jame gausu kalcio, natrio, kalio, chloro, geležies, magnio, vario, fosforo ir kitų mikroelementų.

Baltymai. Daugiausia baltymų meduje aptinkama amino rūgščių pavidalu. Meduje galima rasti beveik visas nepakeičiamas ir pakeičiamas amino rūgštis.

Medaus sudėtis – unikali. Nėra pasaulyje antro tokio paties stiklainėlio medaus. Kol pagrindinis medaus komponentas – angliavandeniai – beveik nekinta, visa kita medaus sudėties paletė priklauso nuo medunešio laiko bei žydinčių augalų nektaro. Bitininkai teigia, jog norint mineralų, antioksidantų ir baltymų gausesnio medaus reikėtų rinktis kuo tamsesnį, pavyzdžiui grikių medų. O vertingiausiu medumi pasaulyje tituluojamas Manukos (N. Zelandijos arbatmedžio) medus.