Medus ir kasa. Ar galima vartoti medų sergant kasos ligomis?

Medus gali padėti sergant cukriniu diabetu

Medus – ir vaistas, ir maistas, ir desertas, ir užkandis. Pastaruoju metu jo suvartojama vis daugiau todėl dažnai kyla klausimų ar jį saugu vartoti sergant įvairiomis ligomis. Šiandien pakalbėsime apie kasą ir kokį poveikį jai daro medus, kada jį vartoti saugu bei pasidalysime keletu liaudies medicinos receptų. Bet pradėkime nuo pradžių.

 

Kas yra kasa?

Kasa yra žmogaus liauka ir labai svarbi. Nors ji gana maža, bet sutrikus jos veiklai sutrinka ir viso organizmo funkcionavimas. Žmogaus organizme kasa atsakinga už keletą fukcijų. Dvi pagrindinės – virškinimo fermentų gamyba ir insulino produkavimas bei išskyrimas į kraują. Kadangi kasos virškinimo fermentai padeda suvirškinti visas maisto medžiagas (baltymus, riebalus ir angliavandenius), sutrikus šiai funkcijai maistas nėra normaliai virškinamas ir tai pavojinga ne tik sveikatai, bet ir gyvybei.

Insulinas svarbus tuo, kad padeda gliukozei esančiai kraujyje ir absorbuotai iš virškinamojo trakto patekti į ląsteles ir suteikti joms energijos. Sutrikęs energijos tiekimas ląstelei lygus sutrikusiam benzino padavimui į variklį – toli nenuvažiuosi. Taigi su kasa juokauti neverta.

Kasos ligos

Vieni dažniausių kasos susirgimų – cukrinis diabetas ir pakreatitas.

Cukrinio diabeto metu insulinas (dėl jo nepakankamo kiekio arba dėl rezistentiškumo jam) nepajėgus padėti į audinius patekti kraujo gliukozei. Deja, bet saldus kraujas nėra pageidautinas mūsų organizme. Ilgainiui pažeidžiamos smulkiosios kraujagslės ir galima audinių nekrozė, diabetinė pėda ar net galūnės amputacija. Vienas pagrindinių cukrinio diabeto (antro tipo) gydymo metodų yra sveikas gyvenimo būdas – dieta ir sportas. Kadangi dietoje labai sumažinamas greitųjų angliavandenių kiekis dažnai bijoma vartoti ir medaus.

Visgi kasa ir medus vienas kitam ne tik netrukdo, bet net ir padeda. Nuolat atliekami moksliniai tyrimai su medumi, kuriais skiekiama išsiaiškinti visas medaus terapines galias bei poveikį sergant daugeliu ligų. Ne išimtis ir cukrinis diabetas. Atrasta, jog, nepaisant to, kad medus beveik grynas angliavandenis, jo sudėtis tokia nepaprasta, kad netgi padedam mažinti gliukozės kiekį kraujyje ir yra daug sveikesnė bei labiau toleruojama alternatyva cukrui nei įvairūs saldikliai.

Pankreatitas klastinga liga. Kasos uždegimas turi didžiulę įtaką kasos funkcijoms. Ypač jei jis ūmus. Todėl šiuo atveju vartoti medų rekomanduojama tik pasitarus su gydytojais. Kadangi medus padeda kasai funkcionuoti poūminiu ir gijimo laikotarpiu jis gana dažnai rekomenduojamas, tačiau ūmiuoju periodu jo patartina vengti.

Kaip kasa ir medus „draugauja“?

Iki galo nėra išsiaiškinti tikrieji jų susikalbėjimo mechanizmai, tačiau jau ne vieneri tyrimai patvirtino, kad medus mažina gliukozės kiekį kraujyje ir didina insulino taip padėdamas kontroliuoti cukriniu diabetu sergančio žmogaus savijautą. Maža to, medus turi didžiulę įtaką žarnyno gerosioms bakterijoms nuo kurių priklauso viso žmogaus organzmo būklė.

Pavasario žiedų medus gausus antioksidantų ir vitaminų bei mineralų

Kadangi meduje didelis paprastųjų angliavandenių kiekis (daugiau skaitykite čia), jam suvirškinti reikia gerokai mažiau virškinimo fermentų, nei cukrui, todėl kasa labiau tausojama, ji nepervargsta. Jei deriname tai su mažesniu riebalų kiekiu – virškinimas tampa sklandesniu.

Liaudies receptai kasai, jos sveikatai ir funkcijai palaikyti

 Česnakas su medumi

Sutrinkite skiltelę česnako su medumi ir vartokite po kiek mažiau nei arbatinį šaukštelį ryte prieš valgį. Liaudies medicinos atstovai sako tai padeda stiprinti imunitetą padidinant audinių regeneracinius procesus. Kasa – ne išimtis.

 

Varnalėšų sultys su medumi

Stiklinę varnalėšų lapų sulčių sumaišius su keletu šakštų medaus, sako, gaunamas stebuklingas gėrimas. Vos pora šaukštų 30 min prieš valgį tris kartus per dieną ne tik pagerina apetitą, tačiau padeda pašalinti toksinus, turi stiprų priešuždegiminį antibakterinį poveikį visoms organizmo sistemoms, bet ypač – virškinimo organams.

 

Stiklinė šilto pieno su medumi

Pasirodo, taip pamėgras „vaistas: nuo peršalimo gali padėti ir mūsų kasai. Rekomenduojama šį pieną gerti ryte ir po jo nevalgyti apie keturias valandas. Jau po savaitės savijauta turėtų pagerėti ir dingti sunkumo jausmas.

 

Medus ir kasa tikrai nesipyksta, todėl nereikėtų bijoti jo vartoti dėl didelio angliavandenių kiekio. Visgi, čia svarbu saikas, o taip pat ir gydytojo konsultacija, jei sergate kokia nors virškinamojo trakto ir ypač kepenų ligą.