Skrandžio rūgštingumas ir medus. Ar galima vartoti medų „kylant rūgščiai“?

Medus ir skrandžio rūgštingumas

Medus vėl tampa populiariu. Kartu su gerėjančiais mitybos įpročiais, atsidanda ir vis daugiau klausimų ar sergant įvairiomis ligomis saugu vartoti nekasdienius maisto produktus, taip pat ir medų. Atsakymas yra “taip”. Medus tikrai gali padėti sumažinti refliukso simptomus ir normalizuoti skrandžio rūgštingumą. Pasidalysime savo ir mokslininkų įžvalgomis kuo medus toks stebuklingas ir kaip jį vartoti „kylant rūgščiai“.

Skrandžio rūgštingumas ir medus. Kodėl tai veikia?

Medus yra itin kompleksinis maisto produktas. Apie gausią jo sudėtį rašėme ne kartą. Mūsų senoliai tai gerai išanalizavo ir medų plačiai naudojo liaudies medicinoje gydyti žaizdoms, virškinamojo trakto ligoms, psichologinei būklei gerinti. Kadangi pagaliau imta kalbėti apie tikrasias gastroezofaginio refliukso atsiradimo priežastis, imta ieškoti ir kitų gydymo būdų, orientuotų į priežastinį, o ne simptominį gydymą.

Medaus nauda beribė

Taigi medus gali padėti sumažinti „rūgšties kilimą“ tiek dėl emocinio streso, tiek esant įvairiems uždegiminiams procesams, o taip pat padėti gydant ir gastritą bei opas, sukeltas bakterijos Helicobacter pylori. Prieš šią bakteriją veikia medaus antibakteriniai junginiai, o jame esantis vandenilio peroksidas dar ir dezinfekuoja opas ar kitas virškinamojo trakto žaizdeles. Kadangi refliuksas gali atsirasti ir veikiant laisviesiems radikalams, medus, neutralizuodamas juos, gali padėti ne tik gydyti, tačiau ir apsisaugoti nuo jo. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad net viena stiklinė šilto medaus gėrimo per savaitę sukelia teigiamą poveikį nuo gastroezofaginio refliukso kenčiantiems žmonėms.

Kaip ir kiek medaus suvartoti?

Kadangi medus nėra vaistas, o maistas, mokslininkai nenustato tikslių jo „dozių“ norint turėti maksimaliai gerą rezultatą bei neapibrėžia „perdozavimo“, nes maisto perdozuoti sunku. Visgi pastebėta, jog šaltas medaus gėrimas gali didinti rūgštingumą, o šiltas – mažinti. Taigi, pirmiausia reikėtų gerti šiltame (ne karštame!) vandenyje ar žaliojoje arbatoje ištirpintą medų.  Visų antra, dauguma autorių rekomenduoja šiltą medaus gėrimą gerti ryte pusvalandį prieš valgį. Remiantis tokiomis rekomendacijomis medaus suvartosime arbatinį šaukštelį per dieną.

Skrandžio rūgštingumas ir medus tiesiogiai vienas nuo kito nėra priklausomi.Tai reiškia, kad suvartojamo medaus kiekis tikrai neturės drastiškos įtakos mūsų virškinamąjam traktui, greičiau svoriui. Be to, labai svarbu negalvoti, kad pakeitus cukrų medumi gausime panašų efektą. Kaitintas medus netenka daugelio savo savybių, kinta jo sudėtis, todėl skrandžio rūgštingumą mažinti galime tik nekaitintu medumi lėtai sučiulpiant jį burnoje ar geriant šiltą medaus gėrimą.

Medus vis plačiau vartojamas ir daugeliui kitų virškinimo trakto negalavimų malšinti: gydant gastritą, esant prastam apetitui, nutukus, sergant cukriniu diabetu ir kt. Apie medaus naudą sergant cukriniu diabetu plačiau galite paskaityti čia. 

Medus ir skrandžio rūgštingumas nėra priešai