Alergija medui

Alergija medui

Nors nemažai tėvų baiminasi, jog Jų vaikas gali būti alergiškas medui ir dėl to jo vengia ilgą laiko tarpą, alergija medui yra labai reta. Ją turi tik apytiksliai 0.001 % populiacijos. Visgi, jei dar nebandėte medaus, pirmąjį šaukštą reikėtų ragauti atsargiai, nes, kad ir kokia reta alergija būtų, ji gali būti nemaloni ar net pavojinga.

Medaus alergenai

Iki šiandien vis dar nėra ištirta būtent kokios medžiagos meduje kelia alergiją. Būta daug tyrimų dėl meduje esančių bičių nuodų liekanų ar žiedadulkių, tačiau ne visiems šie komponentai buvo nustatomi kaip alergizuojantys. Vis daugėja tyrimų apie dar nežinomus fermentus ir baltyminius junginius, kuriuos gamina bičių liaukos ir kurie, manoma, yra pagrindiniai šios itin  retos alergijos kaltininkai.

Alergija žiedadulkėms

Jei esate alergiškas žiedadulkėms, tai, jog būsite alergiškas medui – mažai tikėtina, nes medų bitės gamina iš augalų nektaro. Be to, jį perdirba savo skrandukuose, tad ar tikrai esate alergiški medui reikėtų išsitirti. Visgi, meduje natūraliai galima rasti labai mažą kiekį žiedadulkių, kuris skiriasi skirtingose medaus rūšyse, tad, jei kamuoja nežymi alergija, o medaus norisi, galima pabandyti paieškoti ir išbandyti skirtingas medaus rūšis. Taip pat vertėtų atsižvelgti kurios žiedadulkės Jus alegizuoja ir rinktis medų, kuris surinktas kitu metų laiku nei žydi Jūsų slogos kaltininkai.

Pirmasis medaus šaukštaspirmasis šaukštas medaus

Pirmasis medaus šaukštas, jei iki šiol nesate jo ragavę, kad ir kaip keistai benuskambėtų, yra labai svarbus. Tiesa, įtraukiant medų į racioną nereikėtų pradėti nuo viso šaukšto – tik nuo mažo medaus gabalėlio. Paragaukite, palaižykite, sučiulpkite tą medų ir stebėkite savo savijautą. Alerginės medaus reakcijos gali pasireikši veido tinimu, sloga, čiaudėjimu, bėrimu, giženimu, ašarojimu ir kt.. Jei jokių simptomų nepastebėjote, greičiausiai alergijos medui neturite. Taigi, saldinkite savo gyvenimą. Saikingai.

Medus ne vieną šimtmetį mūsų kraštuose vartojamas tiek maistui, tiek vaistui. Nors pasaulio sveikatos organizacijų duomenimis medaus alergija yra itin reta, ji gali pasireikšti ne tik dėl bičių gaminamų baltymų, bet ir dėl jame natūraliai esančio nedidelio kiekio žiedadulkių. Tad, jei baiminatės, jog galite turėti alergiją medui – išsitirkite, arba stebėkite savo kūną vos pirmą kartą pavartojus medaus 😊